szechenyi terv

Életpálya Program Záró Konferencia - 1. nap

A MediaGo Alapítvány 2013. augusztus 22-én és 23-án rendezte meg a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán Életpálya Programjának lezárásaként Záró Konferenciáját, melynek fő célkitűzése volt, hogy az egy éves Program sikereit ismertesse a jelenlévőkkel, valamint hogy az Életpálya Napokon sikeresen prezentáló meghívott előadók az iskolákon kívül, a szélesebb közönséggel is megismertethessék az általuk képviselt intézményeket, programokat.

Béres Szilárd, a MediaGo Holding elnöke 10 órakor megnyitotta a Konferenciát egy kis nosztalgia keretein belül. Beszédében megemlítette, hogy hogyan és miért alapították meg a MediaGo Alapítványt, milyen célkitűzésekkel működik, milyen programokat sikerült eddig sikeresen teljesíteni. Beszélt továbbá a gyakornoki programról, ami sok fiatalnak nyújt tapasztalatszerzési lehetőséget, segít a későbbi elhelyezkedésükben. Sajnálattal állapította meg, hogy az Életpálya Programnak is vége szakadt, de büszke volt az egy év során elért eredményekre.

A Konferencia első előadója az a hölgy volt, aki méltán kivette a részét a Programból. Gerzsényi Melinda, a MediaGo Alapítvány kuratóriumi elnöke volt az első az előadók körében. Előadásában ismertette az Életpálya Programot, részletesen kitért arra, hogy milyen örömmel szervezték az Életpálya Napokat. Elmondta, hogy nemcsak a diákok, de a szervezők és az előadók is jól érezték magukat a megszervezett programokon. Ismertette, hogy ez alatt az egy év alatt milyen eredményeket sikerült elérni. A kitűzött célokat sikeresen túlszárnyalták, a pályázatban elvállalt 50 középiskola helyett 64 intézményben sikerült a gyerekekkel megismertetni az önkéntességet, felhívni a figyelmet a gyakorlat fontosságára.

Melindát Marcellné Szilágyi Eszter követte. A Zsigmond Király Főiskola docense és vezető mentora arról tartott előadást, hogy milyen érzés mentornak lenni, milyen feladatokkal kell megbirkóznia, milyen a fiatal felnőttekkel felvenni és tartani a kapcsolatot. Szellemes, iróniával fűszerezett előadást tartott, melynek során többször kihangsúlyozta, hogy a saját gyermekei mellé így még több százat is kap minden évben, hogy egy kicsit minden gyermek édesanyjává is válik. Elmondta, hogy nem szabad azonban elfelejteni, hogy a diákoknak a főiskolán is vannak kötelezettségei, amelyeket teljesíteni kell, néha „szorosabbra kell fogni a gyeplő-t" még akkor is, ha átérezzük a problémájukat. Úgy érzi, hogy az otthoni környezetből kiszakadva minden egyes fiatalnak szüksége van a segítségre, ezért őt bármikor megkereshetik, de neki, mint mentornak is tudnia kell nemet mondani. A humorral fűszerezett előadást egy sokkal inkább önkéntességgel foglalkozó prezentáció követte.

F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója előadását egy grafikonnal kezdte, amely a magyarországi önkéntesség korcsoportonkénti felosztását tartalmazta. Elmondta, hogy az adatok nem frissek, de az önkéntesek aránya a magyar társadalomban az évek során nem változott nagy mértékben. Hallhattunk arról, hogy mára már nemcsak a hagyományos önkéntességre (szociális munka, betegek ápolása) gondolhatunk, ha meghalljuk ezt a szót, hanem kialakult az az önkéntes réteg is, amely szakmai tapasztalatot gyűjt, gyakornoki munkát vállal az önkéntességgel töltött órák alatt. Néhány mondatban ismertette az Iskolai Közösségi Szolgálatot, valamint röviden beszélt a Felsőoktatási Törvény önkéntességgel kapcsolatos változásairól is. Zárásképpen beszélt az önkéntesség egyénre gyakorolt pozitív hatásairól.

A következő előadásból megismerhettük, hogy milyen a vállalati önkéntesség, valamint, hogy milyen élményekkel és tapasztalatokkal teli lehet a gyakornoki idő. Sas Ágnes, a Hilton Budapest training managere előadásában a Hilton Budapest gyakornoki programjáról beszélt, továbbá fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vállalatok dolgozói számára is fontos és követendő példa az önkéntes munkában való részvétel. Ezt saját példájukkal támasztotta alá, hiszen a Hilton dolgozói is részt vesznek önkéntes tevékenységben. A szakmai gyakorlattal kapcsolatban elmondta, hogy milyen szempontok alapján választják ki a jelölteket, milyen tulajdonságok fontosak azok számára, akik ebben a munkában képzelik el magukat. Beszélt arról, hogy hogyan zajlik náluk a kiválasztás, milyen tréningeken és felkészítő előadásokon kell részt vennie annak, aki sikeresen vette a „buktatókat", külön kihangsúlyozta, hogy addig senki nem kezdi meg náluk a gyakornoki munkát, amíg nem vett részt a tűzvédelmi oktatáson. Elmondta, hogy a gyakornokaik egy család részévé válnak, a gyakornoki idő letelte után pedig egy búcsúztatót tartanak a számukra. Ez utóbbiról képeket is mutatott, amelyekről a jókedv és a boldogság sugárzott.

Sas Ágnest egy korábban MediaGo-s gyakornok követte, aki átélte, milyen megszervezni az egész programot, hogyan lehet azt minden egyes alkalommal egyre jobbá tenni. Hernádi Boldizsár a MediaGo Alapítvány önkéntes gyakornoka volt, támpillérként vett részt az Életpálya Napok megszervezésében az elejétől majdnem a végéig. Előadásában főként arról beszélt, hogyan viszonyult az önkéntességhez, mit gondolt, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó önkéntesnek. Beszélt arról is, milyen volt a MediaGo-nál töltött szakmai gyakorlati idő, milyen jellembeli fejlődéseken ment keresztül, mit köszönhet az Alapítványnak és az Életpálya Programnak. Prezentációjában megosztotta a hallgatósággal saját gondolatit arról, hogy az önkéntesség képes arra, hogy csökkentse a munkanélküliséget, mert csak nyerni lehet vele, veszíteni semmiképpen. Kitért továbbá arra is, hogy milyen egyéni céljai vannak az önkéntességgel kapcsolatban, melynek középpontjában az állt, hogy minél szélesebb körben megismerjék az önkéntességet, minél pozitívabb kép alakuljon ki magáról az önkéntességről és az önkéntesekről.

Az előadás utáni ebédet egy kerekasztal beszélgetés követte, amelyben moderátorként Boldizsár foglalt helyet, a résztvevők pedig Király László, Marcellné Szilágyi Eszter, Tollas Attila és Bogárdi-Mészöly Andrea voltak. Elmondták, hogy elsősorban nem ennek a korosztálynak szoktak előadásokat tartani, így nekik is új és kihívásokkal teli volt a felkérés, hogy a tizenéves korosztálynak tervezett Életpálya Napokon önkéntes előadókként vegyenek részt. A kérdések között elhangzott többek között, hogy kinek mit jelent az önkéntesség, a megkérdezettek milyen önkéntes munkát végeztek eddig, abban hogyan érezték magukat, milyen volt részt venni az Életpálya Programban, milyen emlékeket őriznek az Életpálya Napokról. Kellemes hangvételű beszélgetés folyt a résztvevők között, akik büszkék voltak arra, hogy részt vehettek ebben a kezdeményezésben.

A rövid kávészünet után a délután első előadója egy kreatív ötletekkel teli marketing szakember volt. Tollas Attila, az Én-marketing aktív oktatója prezentációja elején kitért arra, hogy ő hogyan valósította meg az álmát, mi kellett számára ahhoz, hogy fel tudja hívni munkaadók figyelmét saját magára, hogyan „adta el" magát, mint „terméket" a munkaerő-piacon. Ezután olyan emberek történeteivel ismertette meg a hallgatóságot, akik szintén kreatív álláskeresésbe kezdtek azért, hogy megkapják életük állását, munkáját, azt amire igazán vágytak. Képekkel és videókkal tette szemléletesebbé a történeteket. Volt szó videó CV-kről, mosdókba rejtett önéletrajzokról, megálmodott álláskereső honlapokról. A nemcsak a fiataloknak szóló előadás magával ragadott minden korosztályt a teremben, mindenki együtt mosolygott a képeken, amik a diavetítés során felkerültek a vászonra.

Attila után egy hölgy vette át a szót az előadóteremben. Bogárdi-Mészöly Andrea, a Frissdiplomás.hu marketing managere arról tartott előadást, hogy milyen a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet és hogyan tudja ebben a nehéz helyzetben a Frissdiplomás.hu segíteni a jelenleg állást kereső fiatalokat. Beszélt a döntés fontosságáról, arról hogy mennyire tudatosan kell már a felsőoktatásba jelentkezés előtt mérlegelni a helyzetet, azt hogy milyen végzettségekkel mennyire lehet majd könnyen, gyorsabban elhelyezkedni. Kiemelten foglalkozott azzal is, hogy mi határozza meg azt, mennyit ér a diplománk. Szót ejtett a bérekről is, a kezdő fizetésekről a különböző szakmatípusokban. Kitért arra, hogy mi fontos még a szaktudáson kívül ahhoz, hogy el tudjunk helyezkedni, valamint ismertette, hogy melyek azok az iparágak, amelyekben nagy a kereslet a munkaerőre.

A hazai lehetőségek után következett egy kis külföldi kitekintés. Csóka Dóra, a Fiatalok Lendületben Program EVS koordinátora a nemzetközi önkéntes lehetőségekről tartott előadást. Kiemelten foglalkozott magával a Nemzetközi Önkéntes Szolgálattal, amelyben a 18-30 év közöttiek teljesíthetnek önkéntes munkát a világ bármely pontján. Ismertette, hogy milyen területekre lehet pályázni, mi a menete a pályázásnak, ehhez hol találunk információkat, beszélt a küldő és fogadó szervezetekről. Prezentációját képekkel és beszámolókkal tette színesebbé olyan fiatalokról, akik már részt vettek a programban valamely külföldi országban. Megemlítette, hogy a pályázásnak nincs anyagi vonzata, minden egyes résznél lehet pályázni anyagi támogatásra is. Ismertette a pályázási időszakokat, és felhívta rá a figyelmet, hogy minimum fél évvel előbb kezdjük el szervezni az utazást, mert már ennyi a pályázat átfutási ideje.

Dóra után ismét hazai vizekre eveztünk, megismerkedhettünk újabb hazai lehetőségekkel. Benyó Balázs, a Széchenyi Programiroda regionális vezetője arról tartott előadást, hogy milyen pályázási lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon. Beszélt a Széchenyi Programirodáról, beszélt arról, hogy miben tudnak segítséget nyújtani a pályázatokban részt vevőknek a projektek ideje alatt. Kiemelten foglalkozott előadásában a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásával. Szó volt arról, hogy miért indult el a program, és milyen lépcsőkön keresztül lehet teljesíteni. Először meg kell tanulni, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre mindenképpen szükség lesz a vállalkozás elindításakor, majd ez után lehet belevágni a vállalkozás elindításába. Az előadás végén megemlítette, hogy melyek azok az elérhetőségek, amelyeken meg lehet keresni őket és segítséget lehet kérni akár ezzel a pályázati programmal kapcsolatban is.

Ismét egy vállalati önkéntességről szóló példa következett az előadások sorában. Fenyvesi Beáta, az OTP Bank Társadalmi Kapcsolatok Osztályának CSR vezetője az OTP Bank önkéntes programjairól tartott előadást. A programokban a bank dolgozói vesznek részt közel 2000-en, amely példaértékűnek számít ma Magyarországon. 2009 óta az önkéntességben résztvevők száma folyamatosan emelkedett, a legnépszerűbbnek a véradás bizonyult a dolgozók körében. Bemutatott egy mintaiskolát is, amelyben a tanulók választhattak előre megszervezett önkéntes programok közül, így ők is kivehették részüket a segítségből. Azért, hogy látványosabbá tegye a prezentációt, néhány videóval is kedveskedett a jelenlévőknek, amely képekkel illusztrálta, hogy hogyan érezték magukat a dolgozók az önkéntes tevékenység ideje alatt.

Az utolsó előtti előadásban képet kaphattunk azokról a programokról, amelyek számunkra itthon hasznosak lehetnek. Vince Bodnár Andrea, Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának TÁMOP 1.1.4 projektvezetője a Központ szolgáltatásairól tartott előadást, azokról, amik a fiatal pályakezdőket érinthetik. Leginkább a TÁMOP 1.1.4 programot emelte ki, arról beszélt, kik azok a célcsoportok, akik részt vehetnek ebben a programban, hány résztvevővel számoltak eredetileg és ebből augusztus közepéig mennyi valósult meg. Mint már előtte mások is az előadások során, ő is foglalkozott a fiatal vállalkozókkal, az őket segítő programokkal. Ismertetett ezen felül még olyan programokat is, amelyek a munkatapasztalat megszerzésében lehetnek a megcélzott korcsoport segítségére. Különböző alternatívákat mutatott arra, hogyan lehet igénybe venni a bérköltség támogatást, valamint további programokat is felsorakoztatott, amelyek a fiatal pályakezdők és rászorulók segítségére lehetnek, többek között a Virtuális Munkaerőpiac Portált, ami a munkavállalóknak és a cégeknek is a segítségére válhat.

És végül, de nem utolsósorban egy grafikonokkal tarkított előadás következett. Gerzsényi Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatási Programok Főosztályának tervezési referense a magyarországi elhelyezkedési arányokról beszélt előadásában. Sok látványos diagrammal szemléltette, hogy milyen a munkaerő-piaci körkép. Láthattunk grafikonokat a népesség korcsoportonkénti munkapiaci státuszáról, beszélt a gazdasági aktivitásról és ismertetett néhány számot a foglalkoztatási rátákkal kapcsolatban is. Összehasonlította a munkanélküliségi rátát Magyarországon és az EU-ban, ezt is különböző korcsoportokra bontva. Kiemelten foglalkozott a 25 év alattiak és a pályakezdők foglalkoztatását ösztönző kormányzati intézkedéscsomagokkal, valamint ő is megemlítette, hogy milyen támogatásokra lehet pályázni, ha valaki vállalkozóvá szeretne válni ma Magyarországon.

És végül, de nem utolsósorban Király László, a Bolyai János Műszaki Szakközépiskola és Kollégium igazgatója következett, aki arról tartott előadást, hogy hogyan támogatja ő, mint iskola igazgató a náluk tanulók pályakezdését. Először is elmondta, hogy nagy örömére szolgált, hogy az iskolájukban is megrendezésre került az Életpálya Nap, és hagyományként mindenképpen folytatni fogják, így az idei tanévben is megrendezik saját Életpálya Napjukat. Beszélt továbbá arról, hogy milyen képzésekkel támogatja az iskola a diákokat, hogy sikeresebben és könnyebben elhelyezkedjenek a „Nagybetűs életben".

Az előadások végeztével Gerzsényi Melinda egy rövid beszédben megköszönte minden egyes előadónak azt, hogy támogatták önkéntes munkájukkal az Életpálya Programot, valamint a megjelenteknek megköszönte a részvételt.

 Az első nap programterve

A MediaGo Alapítvány 2013. augusztus 22-én és 23-án rendezte meg a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán Életpálya Programjának lezárásaként Záró Konferenciáját, melynek fő célkitűzése volt, hogy az egy éves Program sikereit ismertesse a jelenlévőkkel, valamint hogy az Életpálya Napokon sikeresen prezentáló meghívott előadók az iskolákon kívül, a szélesebb közönséggel is megismertethessék az általuk képviselt intézményeket, programokat.

 

Béres Szilárd, a MediaGo Holding elnöke 10 órakor megnyitotta a Konferenciát egy kis nosztalgia keretein belül. Beszédében megemlítette, hogy hogyan és miért alapították meg a MediaGo Alapítványt, milyen célkitűzésekkel működik, milyen programokat sikerült eddig sikeresen teljesíteni. Beszélt továbbá a gyakornoki programról, ami sok fiatalnak nyújt tapasztalatszerzési lehetőséget, segít a későbbi elhelyezkedésükben. Sajnálattal állapította meg, hogy az Életpálya Programnak is vége szakadt, de büszke volt az egy év során elért eredményekre.

 

A Konferencia első előadója az a hölgy volt, aki méltán kivette a részét a Programból. Gerzsényi Melinda, a MediaGo Alapítvány kuratóriumi elnöke volt az első az előadók körében. Előadásában ismertette az Életpálya Programot, részletesen kitért arra, hogy milyen örömmel szervezték az Életpálya Napokat. Elmondta, hogy nemcsak a diákok, de a szervezők és az előadók is jól érezték magukat a megszervezett programokon. Ismertette, hogy ez alatt az egy év alatt milyen eredményeket sikerült elérni. A kitűzött célokat sikeresen túlszárnyalták, a pályázatban elvállalt 50 középiskola helyett 64 intézményben sikerült a gyerekekkel megismertetni az önkéntességet, felhívni a figyelmet a gyakorlat fontosságára.

 

Melindát Marcellné Szilágyi Eszter követte. A Zsigmond Király Főiskola docense és vezető mentora arról tartott előadást, hogy milyen érzés mentornak lenni, milyen feladatokkal kell megbirkóznia, milyen a fiatal felnőttekkel felvenni és tartani a kapcsolatot. Szellemes, iróniával fűszerezett előadást tartott, melynek során többször kihangsúlyozta, hogy a saját gyermekei mellé így még több százat is kap minden évben, hogy egy kicsit minden gyermek édesanyjává is válik. Elmondta, hogy nem szabad azonban elfelejteni, hogy a diákoknak a főiskolán is vannak kötelezettségei, amelyeket teljesíteni kell, néha „szorosabbra kell fogni a gyeplő-t” még akkor is, ha átérezzük a problémájukat. Úgy érzi, hogy az otthoni környezetből kiszakadva minden egyes fiatalnak szüksége van a segítségre, ezért őt bármikor megkereshetik, de neki, mint mentornak is tudnia kell nemet mondani. A humorral fűszerezett előadást egy sokkal inkább önkéntességgel foglalkozó prezentáció követte.

 

F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója előadását egy grafikonnal kezdte, amely a magyarországi önkéntesség korcsoportonkénti felosztását tartalmazta. Elmondta, hogy az adatok nem frissek, de az önkéntesek aránya a magyar társadalomban az évek során nem változott nagy mértékben. Hallhattunk arról, hogy mára már nemcsak a hagyományos önkéntességre (szociális munka, betegek ápolása) gondolhatunk, ha meghalljuk ezt a szót, hanem kialakult az az önkéntes réteg is, amely szakmai tapasztalatot gyűjt, gyakornoki munkát vállal az önkéntességgel töltött órák alatt. Néhány mondatban ismertette az Iskolai Közösségi Szolgálatot, valamint röviden beszélt a Felsőoktatási Törvény önkéntességgel kapcsolatos változásairól is. Zárásképpen beszélt az önkéntesség egyénre gyakorolt pozitív hatásairól.

 

A következő előadásból megismerhettük, hogy milyen a vállalati önkéntesség, valamint, hogy milyen élményekkel és tapasztalatokkal teli lehet a gyakornoki idő. Sas Ágnes, a Hilton Budapest training managere előadásában a Hilton Budapest gyakornoki programjáról beszélt, továbbá fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vállalatok dolgozói számára is fontos és követendő példa az önkéntes munkában való részvétel. Ezt saját példájukkal támasztotta alá, hiszen a Hilton dolgozói is részt vesznek önkéntes tevékenységben. A szakmai gyakorlattal kapcsolatban elmondta, hogy milyen szempontok alapján választják ki a jelölteket, milyen tulajdonságok fontosak azok számára, akik ebben a munkában képzelik el magukat. Beszélt arról, hogy hogyan zajlik náluk a kiválasztás, milyen tréningeken és felkészítő előadásokon kell részt vennie annak, aki sikeresen vette a „buktatókat”, külön kihangsúlyozta, hogy addig senki nem kezdi meg náluk a gyakornoki munkát, amíg nem vett részt a tűzvédelmi oktatáson. Elmondta, hogy a gyakornokaik egy család részévé válnak, a gyakornoki idő letelte után pedig egy búcsúztatót tartanak a számukra. Ez utóbbiról képeket is mutatott, amelyekről a jókedv és a boldogság sugárzott.

 

Sas Ágnest egy korábban MediaGo-s gyakornok követte, aki átélte, milyen megszervezni az egész programot, hogyan lehet azt minden egyes alkalommal egyre jobbá tenni. Hernádi Boldizsár a MediaGo Alapítvány önkéntes gyakornoka volt, támpillérként vett részt az Életpálya Napok megszervezésében az elejétől majdnem a végéig. Előadásában főként arról beszélt, hogyan viszonyult az önkéntességhez, mit gondolt, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó önkéntesnek. Beszélt arról is, milyen volt a MediaGo-nál töltött szakmai gyakorlati idő, milyen jellembeli fejlődéseken ment keresztül, mit köszönhet az Alapítványnak és az Életpálya Programnak. Prezentációjában megosztotta a hallgatósággal saját gondolatit arról, hogy az önkéntesség képes arra, hogy csökkentse a munkanélküliséget, mert csak nyerni lehet vele, veszíteni semmiképpen. Kitért továbbá arra is, hogy milyen egyéni céljai vannak az önkéntességgel kapcsolatban, melynek középpontjában az állt, hogy minél szélesebb körben megismerjék az önkéntességet, minél pozitívabb kép alakuljon ki magáról az önkéntességről és az önkéntesekről.

 

Az előadás utáni ebédet egy kerekasztal beszélgetés követte, amelyben moderátorként Boldizsár foglalt helyet, a résztvevők pedig Király László, Marcellné Szilágyi Eszter, Tollas Attila és Bogárdi-Mészöly Andrea voltak. Elmondták, hogy elsősorban nem ennek a korosztálynak szoktak előadásokat tartani, így nekik is új és kihívásokkal teli volt a felkérés, hogy a tizenéves korosztálynak tervezett Életpálya Napokon önkéntes előadókként vegyenek részt. A kérdések között elhangzott többek között, hogy kinek mit jelent az önkéntesség, a megkérdezettek milyen önkéntes munkát végeztek eddig, abban hogyan érezték magukat, milyen volt részt venni az Életpálya Programban, milyen emlékeket őriznek az Életpálya Napokról. Kellemes hangvételű beszélgetés folyt a résztvevők között, akik büszkék voltak arra, hogy részt vehettek ebben a kezdeményezésben.

 

A rövid kávészünet után a délután első előadója egy kreatív ötletekkel teli marketing szakember volt. Tollas Attila, az Én-marketing aktív oktatója prezentációja elején kitért arra, hogy ő hogyan valósította meg az álmát, mi kellett számára ahhoz, hogy fel tudja hívni munkaadók figyelmét saját magára, hogyan „adta el” magát, mint „terméket” a munkaerő-piacon. Ezután olyan emberek történeteivel ismertette meg a hallgatóságot, akik szintén kreatív álláskeresésbe kezdtek azért, hogy megkapják életük állását, munkáját, azt amire igazán vágytak. Képekkel és videókkal tette szemléletesebbé a történeteket. Volt szó videó CV-kről, mosdókba rejtett önéletrajzokról, megálmodott álláskereső honlapokról. A nemcsak a fiataloknak szóló előadás magával ragadott minden korosztályt a teremben, mindenki együtt mosolygott a képeken, amik a diavetítés során felkerültek a vászonra.

 

Attila után egy hölgy vette át a szót az előadóteremben. Bogárdi-Mészöly Andrea, a Frissdiplomás.hu marketing managere arról tartott előadást, hogy milyen a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet és hogyan tudja ebben a nehéz helyzetben a Frissdiplomás.hu segíteni a jelenleg állást kereső fiatalokat. Beszélt a döntés fontosságáról, arról hogy mennyire tudatosan kell már a felsőoktatásba jelentkezés előtt mérlegelni a helyzetet, azt hogy milyen végzettségekkel mennyire lehet majd könnyen, gyorsabban elhelyezkedni. Kiemelten foglalkozott azzal is, hogy mi határozza meg azt, mennyit ér a diplománk. Szót ejtett a bérekről is, a kezdő fizetésekről a különböző szakmatípusokban. Kitért arra, hogy mi fontos még a szaktudáson kívül ahhoz, hogy el tudjunk helyezkedni, valamint ismertette, hogy melyek azok az iparágak, amelyekben nagy a kereslet a munkaerőre.

 

 

A hazai lehetőségek után következett egy kis külföldi kitekintés. Csóka Dóra, a Fiatalok Lendületben Program EVS koordinátora a nemzetközi önkéntes lehetőségekről tartott előadást. Kiemelten foglalkozott magával a Nemzetközi Önkéntes Szolgálattal, amelyben a 18-30 év közöttiek teljesíthetnek önkéntes munkát a világ bármely pontján. Ismertette, hogy milyen területekre lehet pályázni, mi a menete a pályázásnak, ehhez hol találunk információkat, beszélt a küldő és fogadó szervezetekről. Prezentációját képekkel és beszámolókkal tette színesebbé olyan fiatalokról, akik már részt vettek a programban valamely külföldi országban. Megemlítette, hogy a pályázásnak nincs anyagi vonzata, minden egyes résznél lehet pályázni anyagi támogatásra is. Ismertette a pályázási időszakokat, és felhívta rá a figyelmet, hogy minimum fél évvel előbb kezdjük el szervezni az utazást, mert már ennyi a pályázat átfutási ideje.

 

Dóra után ismét hazai vizekre eveztünk, megismerkedhettünk újabb hazai lehetőségekkel. Benyó Balázs, a Széchenyi Programiroda regionális vezetője arról tartott előadást, hogy milyen pályázási lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon. Beszélt a Széchenyi Programirodáról, beszélt arról, hogy miben tudnak segítséget nyújtani a pályázatokban részt vevőknek a projektek ideje alatt. Kiemelten foglalkozott előadásában a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásával. Szó volt arról, hogy miért indult el a program, és milyen lépcsőkön keresztül lehet teljesíteni. Először meg kell tanulni, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre mindenképpen szükség lesz a vállalkozás elindításakor, majd ez után lehet belevágni a vállalkozás elindításába. Az előadás végén megemlítette, hogy melyek azok az elérhetőségek, amelyeken meg lehet keresni őket és segítséget lehet kérni akár ezzel a pályázati programmal kapcsolatban is.

 

Ismét egy vállalati önkéntességről szóló példa következett az előadások sorában. Fenyvesi Beáta, az OTP Bank Társadalmi Kapcsolatok Osztályának CSR vezetője az OTP Bank önkéntes programjairól tartott előadást. A programokban a bank dolgozói vesznek részt közel 2000-en, amely példaértékűnek számít ma Magyarországon. 2009 óta az önkéntességben résztvevők száma folyamatosan emelkedett, a legnépszerűbbnek a véradás bizonyult a dolgozók körében. Bemutatott egy mintaiskolát is, amelyben a tanulók választhattak előre megszervezett önkéntes programok közül, így ők is kivehették részüket a segítségből. Azért, hogy látványosabbá tegye a prezentációt, néhány videóval is kedveskedett a jelenlévőknek, amely képekkel illusztrálta, hogy hogyan érezték magukat a dolgozók az önkéntes tevékenység ideje alatt.

 

Az utolsó előtti előadásban képet kaphattunk azokról a programokról, amelyek számunkra itthon hasznosak lehetnek. Vince Bodnár Andrea, Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának TÁMOP 1.1.4 projektvezetője a Központ szolgáltatásairól tartott előadást, azokról, amik a fiatal pályakezdőket érinthetik. Leginkább a TÁMOP 1.1.4 programot emelte ki, arról beszélt, kik azok a célcsoportok, akik részt vehetnek ebben a programban, hány résztvevővel számoltak eredetileg és ebből augusztus közepéig mennyi valósult meg. Mint már előtte mások is az előadások során, ő is foglalkozott a fiatal vállalkozókkal, az őket segítő programokkal. Ismertetett ezen felül még olyan programokat is, amelyek a munkatapasztalat megszerzésében lehetnek a megcélzott korcsoport segítségére. Különböző alternatívákat mutatott arra, hogyan lehet igénybe venni a bérköltség támogatást, valamint további programokat is felsorakoztatott, amelyek a fiatal pályakezdők és rászorulók segítségére lehetnek, többek között a Virtuális Munkaerőpiac Portált, ami a munkavállalóknak és a cégeknek is a segítségére válhat.

 

És végül, de nem utolsósorban egy grafikonokkal tarkított előadás következett. Gerzsényi Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatási Programok Főosztályának tervezési referense a magyarországi elhelyezkedési arányokról beszélt előadásában. Sok látványos diagrammal szemléltette, hogy milyen a munkaerő-piaci körkép. Láthattunk grafikonokat a népesség korcsoportonkénti munkapiaci státuszáról, beszélt a gazdasági aktivitásról és ismertetett néhány számot a foglalkoztatási rátákkal kapcsolatban is. Összehasonlította a munkanélküliségi rátát Magyarországon és az EU-ban, ezt is különböző korcsoportokra bontva. Kiemelten foglalkozott a 25 év alattiak és a pályakezdők foglalkoztatását ösztönző kormányzati intézkedéscsomagokkal, valamint ő is megemlítette, hogy milyen támogatásokra lehet pályázni, ha valaki vállalkozóvá szeretne válni ma Magyarországon.

 

És végül, de nem utolsósorban Király László, a Bolyai János Műszaki Szakközépiskola és Kollégium igazgatója következett, aki arról tartott előadást, hogy hogyan támogatja ő, mint iskola igazgató a náluk tanulók pályakezdését. Először is elmondta, hogy nagy örömére szolgált, hogy az iskolájukban is megrendezésre került az Életpálya Nap, és hagyományként mindenképpen folytatni fogják, így az idei tanévben is megrendezik saját Életpálya Napjukat. Beszélt továbbá arról, hogy milyen képzésekkel támogatja az iskola a diákokat, hogy sikeresebben és könnyebben elhelyezkedjenek a „Nagybetűs életben”.

 

Az előadások végeztével Gerzsényi Melinda egy rövid beszédben megköszönte minden egyes előadónak azt, hogy támogatták önkéntes munkájukkal az Életpálya Programot, valamint a megjelenteknek megköszönte a részvételt.

Béres Szilárd

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Több információ Ok Nem engedélyezem