szechenyi terv

Előadás az önkéntességről a Zsigmond Király Főiskolán

Gerzsenyi Melinda ZSKF eloadas MediaGo 02

Gerzsényi Melinda, a MediaGo Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Zsigmond Király Főiskolán megrendezett Fórumon tartott előadást, a 2011-ben életbe lépett, középiskolások számára kötelező önkéntességi szolgálat lehetőségeiről. Marczellné Szilágyi Eszter a Zsigmond Király Főiskola docense és mentora a fiatalok mentorálásáról beszélt, azaz arról, hogy hogyan támogassuk tanárként a diákot a felsőoktatásban, valamint szintén kihangsúlyozta az önkéntesség lehetőségeit.

A konferenciateremben olyan kerületi iskolaigazgatók és helyettesek gyűltek össze, akik a tanulók számára különböző alternatívákat tudnak nyújtani az önkéntesség terén.

 

Gerzsényi Melinda, az önkéntesség fontosságára, mint karrierindító lehetőségre hívta fel kiemelten a figyelmet. Az előadás kitért arra, hogy körülbelül 5000 megkérdezett középiskolás diákból közel 4800-nak nincs jövőképe arról, hogy az érettségi vizsga letétele után mitévő legyen. Az Életpálya program további, különböző kutatásaiból kiderült, hogy sok fiatal utazni szeretne mielőtt részt vesz a felsőoktatásban, illetve az is kirajzolódott, hogy a tanulók nagy részének kevés az önbizalma.

Ezekre adhat megoldást többek között az önkéntes szolgálat, hiszen a fiatalok több területen is kipróbálhatják magukat belföldön, illetve külföldön. Az alapítvány elnöke idézte Boér Tamást is, a sikertervezés vonatkozásában, valamint Tollas Attilát az énmarketing kapcsán.

Marczellné Szilágyi Eszter a tanárok mentor szerepét hangsúlyozta, melyeket konkrét példákkal illusztrált. Egyebek közt még felhívta a figyelmet tanulók közötti kapcsolatokra, pontosabban azok hiányára, amelyekre különböző megoldásokat kínált. A megoldások közé tartozott a főiskolai élet felpezsdítése, különböző, fiatalok számára értékelhető rendezvényekkel, mint például: közös karácsonyozás, főiskolai disco. Eszter a mentorálás kapcsán kihangsúlyozta azt is, hogy a tanár-diák kapcsolatnak milyen megfelelő „módjai" vannak, melyeket szintén hasonlatokkal támasztott alá.

Összességében a két előadás két témát is boncolgatott. Először is az önkéntesség fontosságáról és annak lehetőségeiről kaphattunk információkat, másodszor pedig a tanári mentorálásról, és annak módszereiről szerezhettünk tudomást.

 

Gerzsenyi Melinda ZSKF eloadas MediaGo            Gerzsenyi Melinda ZSKF eloadas MediaGo 01

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Több információ Ok Nem engedélyezem