Önkéntesség

Mi az önkéntesség?

„Olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében."
Forrás: www.onkentes.hu

Mire jó az önkéntes munkavállalás?

Fontos, hogy fiatalon már kialakuljon egy kép a jövőnkről, céljainkról és az ehhez szorosan kapcsolódó karrierünkről. Fontos tudnunk, hogy milyen területen vagyunk erősek, és milyen terheket tudunk elcipelni. Az önkéntes munkavállalás segít, abban, hogy megtaláld a hozzád legmegfelelőbb munkaterületet és a hozzád legközelebb álló munkakörnyezetet. Kipróbálhatod magad éles munkaszituációkban, miközben a felelősség terhe csak részben érint. Úgy vághatsz neki a főiskolai/egyetemi életnek, hogy tudod mi vár rád, és miben szeretnél mozogni. Lehetőséged van arra, hogy már a pályaválasztás előtt releváns szakmai tapasztalathoz juthass, így már az egyetemi és főiskolás évek alatt is kedvezőbbek lesznek a lehetőségeid a munkaerőpiacon.

Miben segít fejlődni?

Tudod, hogy a feladatnak, amit rád bíznak súlya van, ezért sokkal figyelmesebb leszel, tudatosabb és precízebb. Segít talpraesetté válni, megismerni egy valós munka/céges környezetet. Felelősségteljesebb leszel, és megtalálod mi az ami téged motivál. Segít a kommunikációs készségek fejlődésében, illetve az önkéntes munkásság alatt megtanulod a munkát és a feladatokat teljes odaadással kezelni. Munkásságod, nem csak téged segít, hanem a fogadószervezeted haladását is támogatja, ami sokszor ugródeszkát jelenthet neked a karriered során.

Milyen jellegű munkát és hány órában végezhetem?

Az Önkéntes Törvény 5. § alapján:

(1) A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy, illetve a korlátozottan cselekvőképes nagykorú személy olyan közérdekű önkéntes tevékenységet folytathat, amely megfelel életkorának, testi, értelmi és erkölcsi fejlettségének, illetve képességeinek, valamint amely nem veszélyezteti egészségét, fejlődését és tankötelezettségének teljesítését.

(3) A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes közérdekű önkéntes tevékenységet 20 óra és 6 óra között nem végezhet.

(4) A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg

a) tanítási szünet ideje alatt a napi három órát és a heti tizenkét órát,

b) tanítási időben a heti hat órát és

ba) tanítási napon a napi két órát.

bb) tanítási napon kívül a napi három órát.

(5) A tizenhatodik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg a napi négy és fél órát és a heti tizennyolc órát.

(6) A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes részére a közérdekű önkéntes tevékenység befejezése és másnapi megkezdése között legalább tizennégy óra pihenőidőt kell biztosítani.

(2005. évi LXXXVIII. törvény a közérdekű önkéntes tevékenységről)

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Több információ Ok Nem engedélyezem