Jobline.hu - Igaz történet: gerilla videóval nyerte el az állást

Boros Orsolya nemrégiben elkészítette Marketing Wars című gerilla videóját, aminek köszönhetően elnyert egy hőn áhított pozíciót.

Boros Orsolya kiábrándult az álláskeresésből, hiszen már két éve volt munkanélküli, jelentkezéseire soha nem kapott visszajelzést, nem tudta, hogy mit csinálhat rosszul, miért nem talál állást - derült ki a MediaGo Alapítvány által szervezett Kreatív Álláskeresés Workshopon.

A referenciái és a kompetenciái megfelelőek voltak, de a hagyományos pályázattal nem tudott kitűnni több száz álláskereső társa közül. Ráébredt arra, hogy nem ő hibázik, csak egyszerűen túl sokan jelentkeznek egy állásra. Tudta, hogy valami nagyon új és meghökkentő módszerre lesz szüksége ahhoz, hogy állást kapjon, olyan munkát amit szívesen végez nap mint nap. Ekkor jött a gerilla videó ötlete.

Boros Orsolya szerint az első és legfontosabb lépés, hogy tudjuk mit akarunk. Tudatosság nélkül nem lehet belevágni, vagy legalábbis hosszú távú sikerre számítani. Tehát ki kell tűzni a célt, persze nem a „munkát akarok" vágyat, hanem egy sokkal személyesebbet, konkrétabbat. Elhatározni, hogy melyik cégnél, milyen beosztásban, mit szeretnék csinálni. Ehhez elengedhetetlen megismerni saját magunkat, tudni azt, hogy milyen környezetben, milyen emberekkel tudok együtt dolgozni, egyáltalán milyen szakma való hozzám, milyen feladatokat végeznék szívesen.

Ha letisztult ezekről egy kép bennünk akkor lehet elkezdeni az álláskeresést. Ez igaz az álláskeresésre általánosságban, de ha gerilla módszerrel vagy valamely kreatív technikával pályázunk, akkor különösen. A tudatos karrierépítést nem lehet megkerülni, ezt igenis el kell kezdeni és végig kell vinni.

Boros Orsolya megfordította az álláskeresést és elébe ment a hirdetéseknek, nem várta azt, hogy meghirdessenek egy pozíciót, hanem azokhoz a cégekhez amelyek szimpatikusak voltak neki, és el tudta képzelni ott a jövőjét beadta pályázati anyagát, hiszen ha nem tudják ki vagy és mihez értesz, nem is tudnak alkalmazni.

Elengedhetetlen, hogy legyen bennünk egy hangyányi merészség is, hiszen valami újjal próbálkozni nem lehet bátorság nélkül. Benne van a pakliban, hogy sikertelen lesz az akció, vannak buktatók és kényes pontok ahol könnyen elcsúszhatunk, de érdemes megfontolni a lehetőségeket.

Továbbá tudnunk kell kompetenciáinkat több nyelven becsomagolni, hiszen nem mindegy kihez, hogyan szólunk, nem mindegy milyen módon tálaljuk az információt a HR szakembernek, vagy a munkáltatónak. A leghatékonyabb, ha tudjuk kivel állunk szemben, ki az a személy aki a pályázati anyagunkat megkapja, elbírálja. Ennek érdekében végezzünk kutatómunkát, járjunk utána, derítsük ki, ismerjük meg a céget, az illetékes személyt. A lényeg, hogy alakuljon ki bennünk egy kép az róla, így megszólíthatjuk személyesen és úgy tálalhatjuk kompetenciáinkat és referenciáinkat ahogy az az illetőnek szimpatikus. Mindig a címzett legyen fókuszban, az hogy ő mit akar, kivel akar együtt dolgozni, milyen kvalitásokkal rendelkező munkavállalót szeretne alkalmazni. Tudtára kell adni, hogy én vagyok az akit keres, megfelelek az elvárásainak (természetesen, ha ez tényleg így van, ha biztos vagyok benne, hogy alkalmas vagyok az állásra).

Boros Orsolya azt javasolja, hogy kérjük ki mások véleményét és soha ne egyedül ötleteljünk. Mozgósítsuk kapcsolatainkat, kérjük ismerőseink segítségét a kivitelezéshez. Az átadott információkból derüljön ki, hogy készen állunk a pozíció betöltésére, vannak ötleteink, lelkesedünk és hajt a tettvágy. A címzett érezze a pályázati anyagból, hogy miben tudunk újat adni, mivel tudjuk segíteni a munkáját.

A videó kapcsán (nézze meg ide kattintva) Boros Orsolya kapott hideget meleget, de mindenképp bevált ez az eszköz, hiszen a videó megjelenését követő pár órában több állásajánlatot is kapott, és még az egyik országos hírportálon is vezető hírként jelent meg gerilla akciója.

Forrás: jobline.hu

Megjelenés: 2012. 12. 18.

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Több információ Ok Nem engedélyezem