csmkik.hu - Európa Nap a Kamarában

Május 9-én az Európa Nap alkalmából a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network közös rendezvénnyel készült.

Délelőtt a rendezvény résztvevői az Online demokrácia sajátosságairól hallhattak, megismerkedhetnek az Európa Tanács "NoHateSpeech Movement" elnevezésű gyűlöletbeszéd elleni ifjúsági kampányával, amely a rasszizmus és a diszkrimináció online megjelenése ellen irányul. Ezt követően a Fiatalok Lendületben Programiroda közreműködésével nem-formális tanulási lehetőségekről hallhattak. Ennek kapcsán két projekt került bemutatásra:

Az első a BringArt kerékpárváz-festő műhely projektjének bemutatása volt – a használt kerékpárok diákok általi felújítása (egy művészeti középiskolával együttműködve). A felújított kerékpárok hátrányos helyzetű gyermekekhez és családokhoz kerültek.

A másik a MediaGo Alapítvány projektje volt, amely kreatív álláskeresési módszerekkel ismerteti meg az elhelyezkedési nehézségekkel küzdő fiatalokat kis létszámú műhely találkozók keretében.

A délutáni programban 14 órától vállalkozókat szólították meg a szervezők, hogy felhívják a résztvevők figyelmét az EU által felkínált lehetőségre, szabályokra és az olyan szervezetekre, melyek segíthetik őket az Unióban való eligazodásban.

Dr. Kozma György, Nemzetgazdasági Minisztérium, külgazdaságért felelős helyettes államtitkár ismertette a 2014-2020 közötti időszakra kialakított Külgazdasági Stratégia tartalmát és célkitűzéseit. Az előadáson elhangzott, hogy az alacsony belső fogyasztás miatt az export, a külgazdaság lehet a gazdasági növekedés motorja, ezért a Stratégia fő célkitűzései a befektetésösztönzés, valamint az exportösztönzés. Magyarország ma is exportorientált, a GDP nagy része jelenleg is az export tevékenységből tevődik össze. Az ország külpiaci aktivitásának 3/4 része az Európai Unióra koncentrálódik.

Dr. Kozma György kiemelte, az uniós tradicionális kereskedelmi partnereinkkel kialakított kapcsolatok ápolása és erősítése mellett szükség van a "keleti nyitásra" is, mivel míg tradicionális partnereink gazdasági növekedése stagnál, vagy csökken, Kínában például 8%-os növekedést prognosztizáltak a 2013-as évre.

Az előadáson röviden bemutatásra kerültek azon szervezetek is, melyekhez bizalommal fordulhatnak a vállalkozások, ha segítséget szeretnének kérni export törekvéseik megvalósításához. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., valamint a Magyar Export-Import Bank Zrt. is a külgazdaság hazai intézményrendszerének részeként a vállalkozások segítésére jött létre.

A rendezvény keretében bemutatkozott a független jogi tanácsadókból álló Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat, ahol konkrét problémák kapcsán kérhetnek jogi szakértői véleményt, egy online problémamegoldó hálózat, a SOLVIT, és bemutatásra került az "Erasmus fiatal vállalkozóknak" nevű határon átnyúló csereprogram is.

Az eseményen együttműködő partnereink, a Europe Direct Szeged, az EURES és a Euroguidance Hungary standokkal várták az érdeklődő vállalkozásokat. Az Európa Napot egy táncos flashmob akcióval zártuk a Szegedi Táncművészeti Iskola közreműködésével 16 órától a Klauzál téren.

Megjelenés: 2013.04.19

Forrás: csmkik.hu

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Több információ Ok Nem engedélyezem