Használd a kapcsolataid!

Kreativ Allaskereses Workshop Fadgyas Bence Halasz Peter Gulya Gergely Beres Szilard kerekasztal beszelgetes

A MediaGo Közhasznú Alapítvány Kreatív Álláskeresés Workshop +1 alkalmát december 10-én rendeztük meg. 10 alkalmasra terveztük a sorozatot, de menet közben úgy gondoltuk mindenképp fontos beszélnünk a kapcsolatokról is, ezért beiktattuk a +1 alkalmat. Egy kerekasztal beszélgetésre kerítettünk sort, ahol három különböző nézőpont ütközéséből alakult ki a jó hangulatú eszmecsere. A téma az álláskereséssel szoros összefüggésbe hozható kapcsolatok voltak. Vendégeink Fadgyas Bence üzleti elemző, Halász Péter online marketing szakember, valamint Gulya Gergely kommunikációs szakember voltak, a moderátor pedig Béres Szilárd médiakommunikációs szakember volt.

Három különböző ember ugyanabban a témában; kapcsolati tőke használata az álláskeresés során. Rengeteg kérdés fogalmazódott meg a résztvevőkben, ezeket igyekeztek körbejárni. Mindenekelőtt egy a beszélgetést megalapozó kérdést tárgyaltak át, hogy egyáltalán felhasználhatóak-e a kapcsolataink egy pozíció megpályázásakor. Kellemetlen-e az, ha egy kapcsolat révén jutunk el egy állásinterjúra, magasabbak-e az elvárások egy olyan jelentkező irányába akit „beajánlanak". Nem volt meglepetés, hogy kérdések sora követte egymást.
Az egyik vélemény alapján igenis fontosak a kapcsolatok, legyen az szakmai vagy akár más jellegű, és mindenképp ápolni kell őket (persze az ésszerűség határain belül), keresni a társaságot, néha kezdeményezni egy hívást, küldeni egy-két emailt, hiszen sosem lehet tudni mikor kell az illetőhöz szívességért folyamodni. Egy másik vélemény az volt, hogy csak akkor lehet és kell ápolni a kapcsolatokat, ha okunk van rá, tartalom és cél nélkül értelmetlen kiépíteni a kapcsolati tőkét, mindig tudnunk kell, hogy mit akarunk, mit szeretnénk elérni és hogy milyen eszközökre van szükségünk a cél eléréséhez. Végül is sikerült közös nevezőre jutni, a kapcsolati tőke bevethető álláskeresési eszköz, csak tudni kell használni.

Tisztáztuk egy nagyon fontos és kényes pontját a témának; soha nem lehet csak és kizárólag a kapcsolatainkra építeni az álláskeresési folyamatainkat. Az ismeretség csak egy eszköz, amit a többi számos technika mellett felhasználhatunk, egy profin összeállított önéletrajz, egy jó motivációs levél, megfelelő szakmai tudás és érdeklődés nélkül nem alkalmazhatóak a kapcsolatok, vagy legalábbis hosszútávú sikerre nem számíthatunk általuk. Az, ha valaki csak a kapcsolatai révén szerez meg egy pozíciót, de egyébként nem alkalmas a feladatok elvégzésére, nincsenek releváns kompetenciái csak tiszavirág életű siker.
Fadgyas Bence szerint: „Ne higgyétek azt, hogy a kapcsolati tőkén fog múlni az, hogy egy állásba bejuttok-e, illetve ha azon múlik akkor az nem feltétlenül jó nektek. Azonban ahhoz hogy eljussatok egy interjúra, az abszolút múlhat a kapcsolati tőkén."

A kapcsolati háló témája, akarva akaratlanul magával vonja az online kapcsolattartás és kapcsolatépítés területét is. Manapság már az álláskeresés is egyre inkább kitolódik az online felé, egyre több olyan eszközt használunk ami online elérhető, talán kijelenthető, hogy nem is lehet már állásra jelentkezni csupán offline eszközökkel. Ezért fontos az online jelenlét és a tudatosság. A workshopok alatt többször szóba került a LinkedIn szakmai közösségi portál, ami nagyszerű lehetőséget ad a szakmai kapcsolati háló kiépítésére, teljes mértékben felhasználható álláskeresési eszköz, hiszen úgy mutatkozhatunk be mint álláskereső, munkavállaló, szakember. A Facebook közösségi oldal már nemcsak a szakmai énünket mutatja, a célközönség is más, de tisztában kell lennünk azzal, hogy a pályáztató fél, a HR szakember szinte minden esetben utánunk keres az interneten és a közösségi oldalakon, hiszen az ami egy önéletrajzból kiderül nagyon kevés információ. Ezt a tényt ismerve fokozottan kell odafigyelnünk netes jelenlétünkre és online kapcsolatainkra.
Halász Péter elmondása alapján: „Az, hogy mennyi információ lesz elérhető rólad azt te magad befolyásolod, amit egyszer feltöltesz magadról az internetre az ott is marad, ezért végig kell gondolni, hogy megéri-e. Igenis irányítani kell, hogy milyen információ jelenik meg."
Természetesen itt nem arról van szó, hogy személytelen módon kell megjelenni ezeken az oldalakon, mindig ügyelni kell arra, hogy önazonosak maradjunk, a rólunk elérhető információk a valóságot tükrözzék és saját egyedi személyiségünket igazolják. A ködösítés soha nem vezet jóra, „Ha te nem szolgáltatsz magadról információt, nem adsz hozzáférést, akkor gyakorlatilag a munkáltató saját döntésében nehezebben jár el" fogalmazta meg Fadgyas Bence.

Felmerült a kérdés, hogy ha pályakezdőként valaki nem rendelkezik szakmai kapcsolatokkal, mit tehet, hogyan szerezhet értékes kapcsolati tőkét. A vendégeink egyöntetűen azt javasolták, hogy már az egyetemi évek alatt gondoljunk a jövőbeni álláskereső énünkre és tegyünk meg mindent a siker érdekében. Próbáljuk ki magunkat gyakornokként, önkéntesként különböző területeken, lessünk be munkafolyamatokba, vegyünk részt szervezésben, egyetemi tevékenységekben. Járjunk el szakmai rendezvényekre, érdeklődési körünknek megfelelő eseményekre, előadásokra, ahol tartalmas beszélgetéseket lehet kezdeményezni. Gulya Gergő elmondása szerint: „Ha a marketing területet vesszük, megdöbbentő az, hogy például csak Budapesten hány kommunikációs és marketing szakember képződik főiskoláinkon, egyetemeinken, és ezek közül az emberek közül hányan voltak mondjuk egy ReklámFeszten."
Ha van miről beszélni, kellően tájékozottak vagyunk az adott témában akkor bárki irányába kezdeményezhetünk beszélgetést. A kezdeményező készség természetesen fontos a kapcsolatok építésénél, de ügyelnünk kell arra, hogy tartalommal tudjuk megtölteni.

A témához kapcsolódva, felmerült az érdekérvényesítés problematikája is; a résztvevők tájékozódhattak, hogy milyen lehetőségeik vannak az érdekérvényesítésre a képviseleti demokrácia rendszerében (például fórumokon, konferenciákon, vitabeszélgetéseken) és, hogy miért érdemes ki is venni belőle a részüket.

Hasznos tippek a kapcsolatépítésre, ápolásra, felhasználásra:

  •     tudatos online jelenlét
  •     meghatározott cél
  •     számba venni azokat a lehetőségeket, amelyekből a későbbiekben profitálhatunk
  •     jól összeállított pályázati csomag
  •     tájékozottság, jártasság szakmai témákban
  •     érdeklődés az adott terület felé
  •     konferenciákon, rendezvényeken, előadásokon, állásbörzéken való jelenlét
  •     már a felsőfokú tanulmányok megkezdésétől részt kell venni feladatokban, projektekben, eseményeken
  •     gyakornokként kipróbálni különböző területeket
  •     önkéntesség lehetőségeit ki kell használni

A Kreatív Álláskeresés Workshop az Európai Unió támogatásával a Mobilitás - Fiatalok Lendületben 1.2 Ifjúsági kezdeményezések keretében megvalósuló projekt.

Partnerek: frissdiplomas.hu, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola   

Sajtókapcsolat: Bori Adrienn

Telefon: +36 20 277 9625

E-mail: workshop@mediago.hu

Sajtóanyag a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

A témához kapcsolódva, felmerült az érdekérvényesítés problematikája is; tájékozódtak, hogy milyen lehetőségeik vannak az érdekérvényesítésre a képviseleti demokrácia rendszerében (például fórumokon, konferenciákon, vitabeszélgetéseken) és, hogy miért érdemes ki is venni belőle a részüket.

Kreativ Allaskereses Workshop Fadgyas Bence Halasz Peter Gulya Gergely

Kreativ Allaskereses Workshop 9 kozonseg

Kreativ Allaskereses Workshop kerekasztal beszelgetes

Kreativ Allaskereses Workshop Fadgyas Bence Halasz Peter Gulya Gergely Beres Szilard

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Több információ Ok Nem engedélyezem