Gerilla önéletrajz (avagy hogyan jutottam el a levélfiókomtól az Index főoldaláig)

MediaGo Kreativ Allaskerese Workshop Gerilla oneletrajz 20121212 Boros Orsolya eloado

A december 12-i Kreatív Álláskeresés Workshop immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a MediaGo Alapítvány által. Boros Orsolya tartott előadást Gerilla önéletrajz témában. Testhezálló feladat volt ez számára, hiszen nemrégiben elkészítette Marketing Wars című gerilla videóját, aminek köszönhetően elnyert egy hőn áhított pozíciót.
Elmesélte nekünk az egész álláskeresési folyamatot, hogy mi indította erre a drasztikus lépésre, hogy zajlott az ötletelés, a kivitelezés és, hogy milyen volt a fogadtatása gerilla videójának.

Boros Orsolya kiábrándult az álláskeresésből, hiszen már két éve volt munkanélküli, jelentkezéseire soha nem kapott visszajelzést, nem tudta, hogy mit csinálhat rosszul, miért nem talál állást. A referenciái és a kompetenciái megfelelőek voltak, de a hagyományos pályázattal nem tudott kitűnni több száz álláskereső társa közül. Ráébredt arra, hogy nem ő hibázik, csak egyszerűen túl sokan jelentkeznek egy állásra. Tudta, hogy valami nagyon új és meghökkentő módszerre lesz szüksége ahhoz, hogy állást kapjon, olyan munkát amit szívesen végez nap mint nap. Ekkor jött a gerilla videó ötlete.


Előadónk szerint az első és legfontosabb lépés, hogy tudjuk mit akarunk. Tudatosság nélkül nem lehet belevágni, vagy legalábbis hosszú távú sikerre számítani. Tehát ki kell tűzni a célt, persze nem a „munkát akarok" vágyat, hanem egy sokkal személyesebbet, konkrétabbat. Elhatározni, hogy melyik cégnél, milyen beosztásban, mit szeretnék csinálni. Ehhez elengedhetetlen megismerni saját magunkat, tudni azt, hogy milyen környezetben, milyen emberekkel tudok együtt dolgozni, egyáltalán milyen szakma való hozzám, milyen feladatokat végeznék szívesen. Ha letisztult ezekről egy kép bennünk akkor lehet elkezdeni az álláskeresést. Ez igaz az álláskeresésre általánosságban, de ha gerilla módszerrel vagy valamely kreatív technikával pályázunk, akkor különösen. A tudatos karrierépítést nem lehet megkerülni, ezt igenis el kell kezdeni és végig kell vinni.
Boros Orsolya megfordította az álláskeresést és elébe ment a hirdetéseknek, nem várta azt, hogy meghirdessenek egy pozíciót, hanem azokhoz a cégekhez amelyek szimpatikusak voltak neki, és el tudta képzelni ott a jövőjét beadta pályázati anyagát, hiszen ha nem tudják ki vagy és mihez értesz, nem is tudnak alkalmazni.

Elengedhetetlen, hogy legyen bennünk egy hangyányi merészség is, hiszen valami újjal próbálkozni nem lehet bátorság nélkül. Benne van a pakliban, hogy sikertelen lesz az akció, vannak buktatók és kényes pontok ahol könnyen elcsúszhatunk, de érdemes megfontolni a lehetőségeket.
Továbbá tudnunk kell kompetenciáinkat több nyelven becsomagolni, hiszen nem mindegy kihez, hogyan szólunk, nem mindegy milyen módon tálaljuk az információt a HR szakembernek, vagy a munkáltatónak. A leghatékonyabb, ha tudjuk kivel állunk szemben, ki az a személy aki a pályázati anyagunkat megkapja, elbírálja. Ennek érdekében végezzünk kutatómunkát, járjunk utána, derítsük ki, ismerjük meg a céget, az illetékes személyt. A lényeg, hogy alakuljon ki bennünk egy kép róla, így megszólíthatjuk személyesen és úgy tálalhatjuk kompetenciáinkat és referenciáinkat ahogy az az illetőnek szimpatikus. Mindig a címzett legyen fókuszban, az hogy ő mit akar, kivel akar együtt dolgozni, milyen kvalitásokkal rendelkező munkavállalót szeretne alkalmazni. Tudtára kell adni, hogy én vagyok az akit keres, megfelelek az elvárásainak (természetesen, ha ez tényleg így van, ha biztos vagyok benne, hogy alkalmas vagyok az állásra).

Boros Orsolya azt javasolja, hogy kérjük ki mások véleményét és soha ne egyedül ötleteljünk. Mozgósítsuk kapcsolatainkat, kérjük ismerőseink segítségét a kivitelezéshez. Az átadott információkból derüljön ki, hogy készen állunk a pozíció betöltésére, vannak ötleteink, lelkesedünk és hajt a tettvágy. A címzett érezze a pályázati anyagból, hogy miben tudunk újat adni, mivel tudjuk segíteni a munkáját.

A videó kapcsán Boros Orsolya kapott hideget meleget, de mindenképp bevált ez az eszköz, hiszen a videó megjelenését követő pár órában több állásajánlatot is kapott, és még az egyik országos hírportálon is vezető hírként jelent meg gerilla akciója.

Boros Orsolya hasznos tanácsai:

 • tudd mi a célod és ehhez válassz eszközöket

 • tudd milyen munka való neked

 • tudd kihez jelentkezel (milyen céghez, azon belül pedig kihez érkezik az önéletrajzod, ennek érdekében kutass)

 • kérd ki mások véleményét (különböző nézőpontok építőleg hatnak az akcióra)

 • mindig a CV címzettje legyen középpontban, az ő igényei (az hogy milyen embert keres, milyen munkaerőt), személyesen neki címezd

 • próbálj elszakadni a kliséktől

 • hangsúlyozd a neved, ezáltal könnyen megjegyezhető lesz

 • figyelj a kísérő email szövegére és tárgyára (légy itt is kreatív)

 • menj elébe a hirdetéseknek, keresd fel a cégeket pályázatoddal

 • tudj a munkáltató fejével gondolkodni

 • tudj információt átadni

 • mindig légy őszinte, ne színezd az információt

 • ne ismerj lehetetlent!

 • kelts hatást!

A program az Európai Unió támogatásával a Mobilitás – Fiatalok Lendületben 1.2 Ifjúsági kezdeményezések keretén belül valósul meg.

Partnerek: frissdiplomas.hu, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
Sajtókapcsolat: Bori Adrienn

Telefon: +36 20 277 9625
E-mail: workshop@mediago.hu
Sajtóanyag a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

MediaGo Kreativ Allaskerese Workshop Gerilla oneletrajz 20121212 Boros Orsolya eloadas

MediaGo Kreativ Allaskerese Workshop Gerilla oneletrajz 20121212 csoportmunka Boros Orsolya

MediaGo Kreativ Allaskerese Workshop Gerilla oneletrajz 20121212 resztvevok

MediaGo Kreativ Allaskerese Workshop Gerilla oneletrajz 20121212 eloadas

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Több információ Ok Nem engedélyezem