Kulisszatitkok egy személyzeti tanácsadó cég életéből, azaz hogyan ne pályázzunk

MediaGo Kreativ Allaskereses Workshop 8 GregussCsaba GratzalAnna

A MediaGo Közhasznú Alapítvány Kreatív Álláskeresés Workshopjának első decemberi alkalmát Greguss Csaba és Gratzál Anna tartotta, a Grafton Recruitment személyzeti tanácsadó cég képviseletében. Rendhagyó volt ez az alkalom, abból a szempontból, hogy teljes egészében egy interaktív beszélgetésen vehettünk részt, természetesen továbbra is álláskeresés témában. Alkalmunk nyílt találkozni egy személyzeti tanácsadó céggel, a „másik féllel", hiszen eddig álláskeresői szemmel vizsgáltuk a munkaerő-piacot. A tanácsadó cég képviselői betekintést adtak a cég mindennapjaiba, munkafolyamataikba és feltehettük kérdéseinket, tippeket, tanácsokat kaphattunk. Megismerhettük a másik fél szerepét ebben a folyamatban, aki munkaerőt keres, meghirdet egy pozíciót, jelentkezőket pályáztat, kiválaszt. Láthattuk mi alapján választanak ki egy jelentkezőt, mi lehet kizáró ok egy pályázatnál, egyáltalán hogy néz ki ez a kiválasztási folyamat, valamint hogyan segíthet egy tanácsadó cég az álláskeresésben.

Mindenekelőtt tisztázásra került három fogalom, melyekkel érdemes tisztában lenni az álláskeresés és a munkaerő-piaci elhelyezkedés során: munkaerő közvetítés, a munkaerő kölcsönzés illetve a fejvadászat. A munkaerő közvetítésben szellemi munkakörök, teljes munkaidejű állások szerepelnek, határozatlan idejű szerződéseket kötnek és egyedi megbízásokat teljesítenek. A munkaerő kölcsönzésnél már a szellemi mellett a fizikai munkakörök hangsúlyozódnak, leginkább határozott időre keresnek munkaerőt és részmunkaidős állások is szóba jöhetnek. A fejvadászat pedig abban különbözik, hogy itt közép- és felsővezetőt keresnek általában nagyon egyedi, speciális pozíciókra, teljesen bizalmasan.

A továbbiakban a résztvevők kérdései vezették a workshop menetét, így tényleg arról eshetett szó, ami érdekli a jelenlevőket. Felmerült a klasszikus kérdés, hogyan tűnhet ki egy jelentkező az álláskeresők tömegből, hogyan lehet ő az az egy a több százból. Miként lehet feldobni az önéletrajzokat a megadott keretek között, milyen a fogadtatása egy egyedi CV-nek, milyen csatornákon keresgélhetünk, hogyan építhetjük kapcsolati hálónkat, mit tegyünk ha bérigény megjelölést kérnek tőlünk, hogy készüljünk fel az interjúra, mit írjunk a kísérő e-mailbe. Egy személyzeti tanácsadó átlagos napján keresztül megválaszolásra kerültek ezek a kérdések. Megtudhattuk, hogy mire figyelnek fel a temérdek önéletrajzban, mennyi időt szánnak egy CV átnézésére, mi alapján szűrnek, így hasznos információkat zsebelhettünk be. Az előadók bemutatták, hogyan interjúztatnak, milyen kérdéseket tesznek fel, hogy mi a céljuk ezekkel a kérdésekkel, egyáltalán milyen válaszokat várnak. Meg lehet-e határozni, fel lehet-e állítani jó és rossz válasz szabályrendszert? Hallhattunk több olyan konkrét példát, személyes tapasztalatot, amelyek azt hivatottak szemléltetni, hogyan ne pályázzon egy álláskereső, ezek sikeresen megalapozták a workshop jó hangulatát.

A téma kimeríthetetlen, aktuális és nagyon sokrétű így nem is csoda, hogy rengeteg kérdés merült fel a résztvevőkben, sok mindenre voltak kíváncsiak. Az előadók készségesen felajánlották segítségüket a további kérdések megválaszolásában, az egyik főiskolai hallgató véleménye szerint „már csak ezért is megérte jelentkezni a workshopra".

Grafton hasznos tippek:

  • CV: áttekinthető, szemkiszolgáló (amerikai típusú), megfelelő formátum (.pdf és .doc)
  • fénykép az önéletrajzra: igazolványkép (profil fotó), nem önfotó, nem bulis, nem csoportképből kivágott, nem teljes alakos
  • email cím: vezetéknév.keresztnév@gmail/indamail/yahoo...com/hu
  • fizetési igény: nem CV-re írva, hanem e-mailben az adott pozíciót megjelölve
  • Interjú: csak természetesen, felkészülés a cégből (lehetőség szerint)
  • STAR (Situation, Task, Action, Result) – adott szituációban javasolt viselkedésminták, példával kell alátámasztani a válaszokat (konfliktuskezelés példával)
  • az interjúalany az interjú alatt egyes szám első személyben beszéljen magáról, tevékenységeiről, feladatairól (én szerveztem, én készítettem, én oldottam meg, én vettem részt benne...)


A Kreatív Álláskeresés Workshop az Európai Unió támogatásával a Mobilitás - Fiatalok Lendületben 1.2 Ifjúsági kezdeményezések keretében megvalósuló projekt.

Partnerek: frissdiplomas.hu, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
Sajtókapcsolat: Bori Adrienn

Telefon: +36 20 277 9625
E-mail: workshop@mediago.hu
Sajtóanyag a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

MediaGo Kreativ Allaskereses Workshop 8 kozonseg

MediaGo Kreativ Allaskereses Workshop 8 eloadok

MediaGo Kreativ Allaskereses Workshop 8 eloadas

MediaGo Kreativ Allaskereses Workshop 8 GregussCsaba

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Több információ Ok Nem engedélyezem